תשפ"ה, סמסטר א'.
בליבה חומה, עמותת ציוני דרך.
תוכנית לימוד בחברותא, שלב א'; מידות טובות
סטודנטים יקרים שלום רב.
דוחים מטלות לרגע האחרון? מחפשים קיצורי דרך? שוקעים בנטפליקס כשיש עבודה? מתברר שבעיית העצלות קדמה להסחות הדעת של זמנינו, והעסיקה את מקורותינו הקדומים, בנסיון להתמודד עם העצלות ולקנות את מידת הזריזות.
- האם יש קשר בין זריזות למהירות?
- מה מפריע לנו להיות זריזים?
1. זריזות בחיים
במקרא אין שימוש במילה "זריזות", מילה שחודשה לאחר מכן בלשון חכמים. אבל ישנה במקרא התייחסות רחבה לגינוי המידה ההפוכה של הזריזות, העצלות;
"לך אל נמלה עצל, ראה דרכיה וחכם…
עד מתי עצל תשכב, מתי תקום משנתך.. [משלי ו]
גם מתרפה במלאכתו חבר אח הוא לבעל משחית [שם יח]
על שדה איש עצל עברתי ועל כרם אדם חסר לב והנה עלה כלו קמשונים…ואחזה אנכי אשית לבי ראיתי לקחתי מוסר, מעט שנות מעט תנומות מעט חיבוק ידים לשכב" [שם כד].
"הנמלה אינה חיה אלא ששה חדשים, וכל מאכלה אינה אלא חטה ומחצה, והיא הולכת ומכנסת בקיץ כל מה שמוצא חטין ושעורין ועדשים" [דב"ר ה, ב].
- לאיזה צורך שלמה המלך דורש את הזריזות?
- ממי שלמה מביא דוגמא חיובית, וממי הוא לוקח דוגמה שלילית?
2. זריזות במצוות
"כל היום כולו כשר למילה, אלא שזריזין מקדימים למצוות, שנאמר: 'וישכם אברהם בבקר" [יומא כח ב].
"וענינו של הזריזות מבואר, שהוא ההקדמה למצות ולהשלמת ענינם… ואם יתרפה ויתעצל ולא יתחזק לרדוף אחריהם ולתמוך בם, ישאר נעור וריק מהם בודאי.
ותראה כי טבע האדם כבד מאד, כי עפריות החמריות גס, על כן לא יחפוץ האדם בטורח ומלאכה. ומי שרוצה לזכות לעבודת הבורא יתברך, צריך שיתגבר נגד טבעו עצמו ויתגבר ויזדרז.
שאם הוא מניח עצמו ביד כבדותו, ודאי הוא שלא יצליח. והוא מה שאמר התנא (אבות ה, כ): "הוי עז כנמר, וקל כנשר, ורץ כצבי, וגבור כארי לעשות רצון אביך שבשמים…
הרי הוא אומר, אוכל קמעא, או אישן קמעא, או קשה עלי לצאת מביתי, פשטתי את כתנתי, איככה אלבשנה, חמה עזה בעולם, הקרה רבה או הגשמים, וכל שאר האמתלאות והתואנות אשר פי העצלים מלא מהם. ובין כך ובין כך, התורה מונחת, והעבודה מבוטלת, והאדם עוזב את בוראו" [מסילת ישרים פרק ו].
- לאיזה צורך הרמח''ל במסילת ישרים דורש את הזריזות?
- מהם המניעים שהוא מציין כגורמי העצלות?
- האם לדעתך יש גורמים אחרים/נוספים לעצלות?
3. בין זריזות לפזיזות
"יעקב מבקר את ראובן בכור בניו: "פַּחַז כַּמַּיִם אַל תּוֹתַר, (בראשית מט ד) תכונת הפזיזות עומדת לראובן לרועץ ואינה מאפשרת לו להיות מנהיג בישראל…אמנם, יש דמיון בין פזיזות לבין זריזות, אך יש ביניהן הבדל מהותי. בעוד שהפזיזות משדרת חוסר יציבות, הרי שהזריזות מונעת מכוחה של יציבות ומיקוד במטרה. הקביעה ש"כוהנים זריזים הן" לא מעידה רק על מהירות הפעולה, אלא גם על מנוחת הנפש והריכוז שמלווה את הכוהנים בעבודתם" [הרב מאיר נהוראי, "בין פזיזות לזריזות" אתר שבתון 2.8.20].
- מה מבדיל בין זריזות חיובית לפזיזות מסוכנת?
- מה יכול לעזור לנו להתגבר על העצלות? חוץ מללמוד מוסר במסילת ישרים כמובן.
סוף סמסטר מוצלח, הזדרזו להגיש עבודות בזמן.
Comentarios